blessure voeten

Op goede voet: Blessuretijd

column: 11-06-2012

Om direct een misverstand uit de weg te ruimen; ik bedoel hier niet de twee, drie of vier minuten extra tijd bij een voetbalwedstrijd. Er word altijd veel meer dan die drie minuten kermend op het veld gelegen met ogenschijnlijk gebroken knie, enkel, ego, onderbeen... Heeft u weleens naar een potje rugby, basketbal of hockey gekeken? Daar wordt de zuivere speeltijd een stuk minder door de spelers beïnvloed.

Nee, ik heb het over de tijd die een blessure nodig heeft om te herstellen. Als podotherapeut zie ik mensen met allerlei blessures. Meestal voetgerelateerd natuurlijk. En je hoeft niet altijd te hebben gesport om geblesseerd te raken. Denk aan een muisarm.

Met veel blessures kun je blijven functioneren. Een gebroken been is duidelijk: klomp gips en ongeveer zes weken later kun je weer verder. Soms kun je nog prima wandelen, maar bijvoorbeeld niet traplopen.

Iedere blessure is weer anders. Een blessure aan gewrichtskapsel, pees of spier. Iedere structuur heeft z'n specifieke behandeling en tijd nodig. Vooral het laatste. Tijd is lastig. We zijn ongeduldig en willen weer het veld in volgend weekend. Het kost me soms moeite om dat duidelijk te maken. Alles moet snel, en liefst zonder eigen inspanning. Dat is deze tijd. Maar niet altijd reëel. Sommigen denken na een bezoek aan podo-, fysio- of manueeltherapeut meteen weer vol aan de bak te kunnen.

Ik stel mezelf als voorbeeld. Ik mag met een paar taaie zaalvoetballers 'meehobbelen'. Dat kan ik echt niet, maar vind 't leuk. Ik blesseer me echter om de haverklap. Nu sport ik al sinds jonge jeugd, maar zaalvoetbal maakt een Arjen Robben van me - qua blessures dan.

En wat ik dagelijks aan mensen in de praktijk vertel, doe ik zelf niet: de tijd nemen. Dom! Vooral omdat ik beter zou moeten weten. Echter, slechte zelfdiagnose is in de gezondheidszorg veel voorkomend, dus stap ik tot tweemaal weer te vroeg de zaal in voor wat voetbal. Daarmee wordt de zaak natuurlijk slechter dan beter en loop je langer 'in blessuretijd'. Neem de tijd om te kunnen herstellen van een blessure.