looppatroon podotherapie

Op goede voet: Beroerde looppatronen

column: 01-11-2013

Met 18.000 anderen de halve marathon van Amsterdam gelopen. Je mag en kunt je afvragen of je zoiets voor je lol doet. Nou ik wel, omdat het alternatief; vliegtuig spotten me niet trekt. Maar je schrijft je in, omdat je het van tijd tot tijd blijkbaar leuk vindt om te doen. Maar is dat nou leuk zo'n massa zwetende, rochelende en puffende mensen?

Dat massale niet, maar het leuke is dat je met z'n allen als een kudde lemmingen naar een eindpunt sjokt. Iedereen om je heen heeft het moeilijk, puft en vindt 't zwaar. Maar het is ook wel eens lekker om je lichaam flink op z'n duvel te geven. Dan voel je dat je leeft. Het is persoonlijk. Je doet het zelf. Daarbij vind ik het ook leuk is om te zien hoe ik word ingehaald door oude(re) mannen en vrouwen, stevig gebouwden, et cetera.

Ik ben niet snel, maar dat is het punt ook niet voor mij. Ik word ook ingehaald door mensen die zo'n enorm beroerd looppatroon hebben dat het me bijna pijn in mijn professionele ogen doet. Niet dat ik er over inzit.Van mij mogen ze sneller. Van mij mogen ze er beroerd bijlopen. Ik zie er de humor wel van in. Zeker omdat er in de loopwereld anno 2013 (en de laatste jaren) de opvattingen zijn dat je een verzorgd looppatroon moet hebben. Nou, ik ben dan weliswaar podotherapeut, maar met dat beroerde looppatroon van ze lopen ze mij wel voorbij!

Goddelijk

Dus met mijn goddelijke afgetrainde lichaam, waar geen grammetje vet aan te bespeuren valt, en dat als een luchtige hinde het asfalt beroert, word ik het nakijken gegeven door een stevige tante die me waggelend passeert. De conclusie is dan ook: loop zodanig met het verstand op nul dat er vanzelf een lichaamseigen efficiëntie ontstaat.

Loopclinics, loopanalyses, looplessen et cetera. Ik heb daar een groot vraagteken bij. In mijn werk ga ik kijken wat de loopbeweging voor invloed heeft als er klachten zijn. Niet omdat het er zogenaamd 'niet uitziet'. Dat zag ik in Amsterdam weer. De realiteit heeft altijd gelijk, dus maak het niet te moeilijk. Loopschoenen aan en draven maar, want vliegtuig spotten kan ik altijd nog.