beroep podotherapie

Op goede voet: Beroepskeuze Podotherapie

column: 18-03-2013

Ik krijg in de praktijk met regelmaat de vraag: hoe in vredesnaam heb je besloten om podotherapeut te worden? Bijzonder beroep, vieze voeten...Tsja, dat is een vraag die ik wel begrijp, maar het antwoord voor mij heel logisch is.

Ten eerste was tandheelkunde mijn studie-idee. Gezondheidszorg, zelfstandig en technische oplossing voor een medische problemen. Maar dat kwam er niet van. Medicijnen was ik geen type voor en met fysiotherapie werd je toen werkeloos.

In podotherapie kon - en kun je - je onderscheid maken. Nieuw beroep. Bijzonder, want er waren er in Nederland nog maar een kleine honderd van in 1989. Je kon nog een profiel van je vak scheppen. Dat was ook wel eens komisch als ik contact met huisartsen zocht. De meesten hadden geen idéé wat ik deed en wat podotherapie inhield. Maar konden dat niet laten blijken. Die waren soms lastig te benaderen.

Er waren gelukkig genoeg verwijzers die wel wat zagen in dat nieuwe onbekende beroep. Die gaven me de kans om te laten zien wat ik kon. Daarvoor ben ik ze nog dankbaar. Hun patiënten ook, want dat rare podotherapie bleek effectief qua behandelresutaat en ook nog eens kosten-effectief. Anders was de praktijk leeg gebleven. Iedereen blij dus. Die kosteneffectiviteit is een hot item in deze tijd van gierende verzekeringspremies. Daar scoren podotherapeuten goed in.

De combinatie dat ik iets doe dat apart is in de reguliere gezondheidszorg, het hoge resultaat effect ervan en de goede kosten-effect verhouding maken me telkens weer gemotiveerd. Als je dan ook nog bekijkt in welke progressieve mate de positieve ontwikkelingen in ons vakgebied zich voltrekken, kan ik geen andere conclusie trekken dat ik toen een juiste studiekeus gemaakt heb.

En vieze voeten? Tsja, dat vind ik relatief. Het komt zelden voor. Iedereen bereidt zich voor als ie naar de podotherapeut gaat. En wat dacht je van tandarts, huidarts, gynaecoloog? Als je plezier in je beroep hebt is dat de beste motivatie. Daar hebben de patiënten uiteindelijk het voordeel van.